Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy ją przełożyć na blat kuchenny rozwałkować i przełożyć na placek
SKŁADNIKI NA PIERNIK:
- 5 jajek
- 3/4 szklanka cukru
- 250 g miodu tj. ok. 1 szklanka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mocnej herbaty (taka na wyczucie), ostudzonej
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżka kakao
Składniki na mleczny krem:
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 120 g białej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki 18 % lub 30%
DODATKOWO:
- ok. 300-400 g powideł
- orzechy włoskie
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą
oraz kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Formę o wym. 26x37 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przecinamy na pół.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Formę o wym. 26x37 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przecinamy na pół.
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym,
wystudzić. Masło – miękkie- utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej
masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej
ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości.
Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy powidłami. Na to wykładamy masę mleczną. Przykrywamy drugim blatem. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i zostawiamy na 2 min pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia i polewamy wierzch ciasta. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami wloskimi. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Zrobiłam wyszedł idealny. Dzięki
OdpowiedzUsuń