Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam...
Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące.
Składniki
Piernik:
Składniki:
250 g. masła lub margaryny
1 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 jaj
3 szkl. mąki
1 szkl. mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka miodu
2 czubate łyżki kakao
1 łyżka kawy prawdziwej
4 łyżki powideł
1 przyprawa do piernika
1/2 szkl. orzechów włoskich poszatkowanychMasa:
0,5 l mleka
6 łyżek grysiku
3/4 szkl. cukru
200 g, masła
1 pomarańcza
3 krople olejku pomarańczowego
Wykonanie: Składniki powinny być w temp.pokojowej. Masło utrzeć z cukrami dodając po jednym żółtku, następnie dodać drzem. Proszki, mąki i kakao wymieszać wraz z kakao dodając do masy na przemiennie z mlekiem. Na koniec dodać orzechy i pianę z białek. Blaszka 26/37. Piec z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.. Wystudzić.-
- Przygotować krem: mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kasze mannę, cały czas mieszając gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać krem-zimny z kaszy. Na koniec zetrzeć z wyszorowanej pomarańczy skórkę bez białej błonki i wycisnąć sok z pół pomarańczy dodać olejek. Zmiksować krótko.
czwartek, 8 grudnia 2016
Piernik przekładany masą grysikową z nutą pomarańczy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz