- Ciasto aksamitne i delikatne w smaku to ten właśnie sernik. Połączenie sera, białej czekolady i delikatnej śmietanki smakuje wybornie. Kakaowy spód fajnie łamie smaki więc wszystko się pięknie uzupełnia. Może jest tu sporo kalorii ale czy warto je liczyć kiedy smak jest tak niebiański;). Zapraszam…
Skala smaku 10/10 spód można zrobić z herbatników kakaowych ugniecionych z masłem jednak wtedy pieczenie będzie odbywało się przez termoobieg
- Ciasto kakaowe (spód )
- 150 g mąki,
-1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka gorzkiego kakao,
- 50 g masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany.
Ser:
- 1 kg sera sernikowego (w wiaderku)
- 25 dag sera w kostce
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 krople olejku waniliowego
- 350 ml. śmietany 30%
- 150 g białej czekolady
- 6 jajek
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 4 łyżki mleka 3,2%
Wykonanie:
1. Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum 30 minut.
2. Do garnka wrzucić połamane drobne czekolady, wlać śmietanę 30 % i ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić.
3. Ser w kostce zmiksować blenderem / lub rozgnieść mocno widelcem/. Przełożyć do miski, dodać ser z wiaderka, a następnie ciągle ucierając stopniowo dosypywać cukier puder. Dolewać przestudzoną kremówkę. Wbijać po jednym jajku (całym) i dalej ubijać (masa będzie dość rzadka). Na koniec dodać olejek waniliowy.
4. Blaszkę o wymiarach 26x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce ciasto czekoladowe. Wylać na to masę sernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 80 minut funkcja góra-dół. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik tak na 10 minut. Następnie wyjąć sernik i po zupełnym jego wystudzeniu wstawić do lodówki na min.4 godziny.Na koniec sernik polać białą czekoladą -W garnku podgrzać mleko do wrzenia.Wystawić z palnika i włożyć połamaną czekoladę lekko wymieszać i przykryć pokrywką. Po 5 min dokładnie wymieszać i od razu polać. Wstawić do zimnego miejsca lub lodówki.
piątek, 2 grudnia 2016
Sernik z białą czekoladą i kakaowym spodem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz