Wielkimi krokami zbliżają się ulubione przez dzieciaków Mikołajki. Tradycyjnie mały prezencik w buciku mile widziany. Jednak ja nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła czegoś specjalnego dla moich dziewczynek. Dzieci kochają misie więc może polubią je chrupać. Zapraszam...
Skala smaku 9/10 ocena na pewno nie jest przesadzona. Ciasteczka są naprawdę smaczne, nie za słodkie, chrupiące długo trzymają świeżość. Mimo. iż nie jestem dzieckiem sama miałam niezłą frajdę zajadając ciasteczka.
Buźki strojone przez córę więc nie wyszło za prosto;)
Składniki:
na ciasto:
- 200g masła - dałam śmietankowe
- 2 szklanki
mąki pszennej
- 0,5
szklanki mąki pelnoziarnistej
- 6 łyżek
cukru kryształu
- 1 jajko
- łyżka
kakao
- olejek waniliowy kilka kropel
ponadto:
- 1 łyżeczka masła śmietankowego
1 łyżeczka śmietanki lub mleka
50g. czekolady mlecznej
Wykonanie:
Z
wszystkich składników (poza kakao) wyrobić ciasto, odjąć 1/3 i
wsypać kakao. Z jasnego ciasta utoczyć wałek, w ciemnego prostokąt o takiej
samej długości i szerokości pozwalającej na owinięcie dookoła całego wałka.
Owinąć ciasto, chłodzić godzinę w lodówce, po czym włożyć na 15 minut do
zamrażalnika.
Zmrożone
ciasto pokroić w plastry szerokości ok. 7mm. Układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Piec około 20 minut w
temperaturze 180oC. Studzić na kratce.
pięknie i pysznie! :) Dziękuję za udział w akcji i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń