Ciasta z jabłkami bardzo często goszczą na moim stole jesienią ale również w porze zimowej. Uwielbiam te smaki i rozkoszuje się każdym nowo upieczonym ciastem. Szybka prosta szarlotka. Z dodatkami lub bez smakuje obłędnie. Zapraszam
Skala smaku 10/10 -ja dodałam suszonej posładzanej żurawiny, lecz mozna zrobić bez niej.
Źródło: mniam-mniam blog
·
ciasto
kruche:
·
1,5
szklanki mąki pszennej
·
110
gram miękkiego masła
·
1 jajo
·
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 łyżki
cukru
·
1 łyżka
cukru waniliowego
·
nadzienie
jabłkowe:
·
1,5 kg
jabłek (miałam Championy) + 1 płaska łyżka kaszy manny (opcjonalnie)
·
0,5 -
3/4 łyżeczki cynamonu
·
1/2 szkl. słodzonej żurawiny
·
kruszonka:
·
100
gram miękkiego masła
·
5 łyżek
cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
·
1 z
dużym czubkiem szklanka mąki pszennej
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche
ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej
potrzeby.
Ciasto
rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy 24
cm lub blaszki 24x24 cm, ponakłuwać widelcem, podpiec na złoto w temperaturze
190 stopni, u mnie 17 minut, ciasto schłodzić.
Jabłuszka
obrać, pokroić w grubsze plastry, wsypać do rondla, podlać 1/3 szklanki wody i wrzucić żurawinę,
dusić do mocnego zredukowania soku , wyłączyć gaz i dodać cynamon, wymieszać, lekko
schłodzić.
Z mąki,
masła, cukrów zagnieść kruszonkę.
Nie ma jak aromatyczna szarlotka :)
OdpowiedzUsuń