Jeszcze niedawno jak ktoś mi powiedział, że zdrowo znaczny smacznie nie uwierzyłabym, jednak w czasie mojej pierwszej ciąży zaczęłam zwracać uwagę na to co jem. W sumie to wtedy też zrobiłam rewolucje w gotowaniu i z przyjemnością chłonęłam wiedze na temat kuchni lekkiej, bez małej ilości tłuszczu i przede wszystkim zdrowej i smacznej.
Takie właśnie jest to danie aromatyczne, pełne smaków, a przy tym dające nam dużo energii witalnej.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 6 ząbków czosnku
- 4 duże pomidory (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 puszka białej fasolki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- opcjonalnie do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu (jeśli pomidory są bardzo kwaśne)
- świeże zioła do posypania – posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 200C.
- Kawałki bakłażana wymieszaj w odrobinie roślinnego oleju lub w oliwie, dodaj suszone zioła (np. zioła prowansalskie), ponownie wymieszaj, wysyp na blachę do pieczenia i piecz przez ok. 20-25 minut, aż staną się rumiane i lekko przypieczone.
- W rondlu rozpuść masło klarowane, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory (mogą być z puszki), 1 łyżeczkę przyprawy curry, kurkumę, cukier (lub inulinę), trochę soli i pieprzu i duś na małym ogniu przez ok 10 minut.
- Następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczone bakłażany oraz ugotowaną do miękkości i odsączoną z wody białą fasolkę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz