Samym mięsem żyć nie można, a że nadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę. Tylko kto się tym naje hm. Dlatego żeby zrobić danie w pełni wege wykorzystałam łososia znajdującego się w mojej zamrażalce i chwila moment pulpety były zrobione. Fajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo ciekawe. Zapraszam...
Skala smaku 8/10 na pewno nie wszystkim zasmakuje, mój Ł. nie był zachwycony no ale mięsożercy tak mają;)
Składniki kremu:
(4 porcje)
• 1.5 kg dojrzałych pomidorów
• 1 główka czosnku
• 2 łodygi selera naciowego
• 2 duże czerwone cebule
• 5-6 suszonych śliwek
• kilka gałązek świeżego tymianku
• 1 marchewka
• 1 łyżka cukru
• 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
• 600 ml domowego bulionu lub wody
• 4 łyżki gęstej śmietany 18%
• sól, pieprz
Składniki pulpetów:
• 300 g filetu z łososia
• 1 białko
• 1 łyżka bułki tartej
• 1 pęczek koperku
• skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej)
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 1 łyżeczka masła
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 190C (grzałka góra-dół).
Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę.
Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki.
Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut.
Wyciągnij i zostaw do ostudzenia.
Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i smaż przez chwilę.
Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion lub wodę.
Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin)..
Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem.
Zupę dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
Pulpety z łososia
Filet z łososia bez skóry posiekaj na drobno.
Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą lub kaszą manną.
Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty .
Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła i smaż jeszcze przez minutę.
Wlej zupę, dodaj pulpety pokrojone wzdłuż i udekoruj kleksem śmietany.
U mnie wszyscy by byli zachwyceni taką zupą.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
uwielbiam zupy wszelkiej maści ;) ta wygląda bardzo smacznie, koniecznie muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń