Skala smaku 9/10 racuszki zrobiłam z mąką pełnoziarnistą-tak jak w przepisie- przez co były mniej chrupiące, w smaku jednak bardzo dobre i zdrowsze co ważne.
Racuchy z gruszką
·
1 szkl. mąki pszennej,
·
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 2000 lub zwykłej pszennej
·
2 jajka,
·
ok.3/4 szkl. kefiru,
·
2 jędrne, ale dojrzałe gruszki,
·
1/4 łyżeczki soli,
· 1 łyżeczke proszku do pieczenia,
· olej
Przygotowanie
Mąkę pszenną przesiać
z solą i proszkiem. Gruszki umyć, obrać ze skórki i wyciąć
gniazda nasienne,zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać z kefirem,
dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dosypać gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na
rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki
przekładać na ręcznik papierowy. Podawać z kleksem jogurtu, posypane cukrem i ew. polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz