Sezon na śliwki, wspaniale, kolejne owoce, które bardzo lubię. Jeśli zostaję nimi obdarowana u mnie się nie zmarnują. Dziś pyszny placek ze śliwkami w roli głównej. Ciasto jest wilgotne co spowodowane jest dodatkiem jogurtu po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam.
Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego.
Źródło blog "Ilovebake.pl"
SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu
80 g masła lub margaryny, zimnej
DODATKOWO:
500 g śliwek
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę przez ok. 5 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i wlewamy powoli olej, następnie dodajemy po łyżce jogurt. Ponownie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy partiami przesiane suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia.
Formę o wym. 24×24 cm lub lekko większą wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy ciasto i układamy połówki śliwek obok siebie rozcięciem ku górze. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do lekkiego zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy.
Mmm, przepadam za ciastami na jogurtach, są takie cudownie wilgotne :)
OdpowiedzUsuń