wtorek, 15 września 2015

Ciasto ze śliwkami i kruszonką na jogurcie.

Sezon na śliwki, wspaniale, kolejne owoce, które bardzo lubię. Jeśli zostaję nimi obdarowana u mnie się nie zmarnują. Dziś pyszny placek ze śliwkami w roli głównej. Ciasto jest wilgotne co spowodowane jest dodatkiem jogurtu po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam. Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego. Źródło blog "Ilovebake.pl"
SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 80 g masła lub margaryny, zimnej DODATKOWO: 500 g śliwek Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę przez ok. 5 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i wlewamy powoli olej, następnie dodajemy po łyżce jogurt. Ponownie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy partiami przesiane suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm lub lekko większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy połówki śliwek obok siebie rozcięciem ku górze. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do lekkiego zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy.

1 komentarz:

  1. Mmm, przepadam za ciastami na jogurtach, są takie cudownie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń