Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowo francuskim
Polędwiczki kojarzą mi się zawsze z częścią wieprzowiny tej bardziej wykwintnej,lepszej, delikatniejszej. Może też ze względu na swoją cenę. Warto zaserwować ją na stole ze względu na swoje walory smakowe. Smaki w poniższym przepisie idealnie się zgrały. Danie jest wyborne i pyszne. Muszę się przyznać, że na koniec talerz został wylizany. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 - śmietana powinna być w temp. pokojowej inaczej może się zważyć
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- mały kubek śmietany 18%
- 3 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
- sól, pieprz
- oliwa,
- kilka kropli sosu sojowego jasnego
- Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy
kawałek lekko docisnąć dłonią, aby się nieco spłaszczył. Posypać solą i
pieprzem. Wetrzeć przyprawy.
Położyć na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażyć z
dwóch stron. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w plastry czosnek.
Zmniejszyć ogień, podlać mięso odrobiną wody, przykryć i dusić.
Śmietanę mieszać z musztardą i dodać sól, pieprz, sos sojowy. Mieszankę wlać po ok. 15 min. duszenia na patelnię i prużyć dalej aż do miękkości. Razem ok.30 min. Podałam z kaszą jaglaną i buraczkami.
dzisiaj będę robić:)
OdpowiedzUsuń