Skala smaku 10/10 dla dzieci zrobiłam bez farszu u góry tzn. po pierwszym pieczeniu już były gotowe do zjedzenia. Cukinia nie jest konieczna, mój Ł. zjadł z ziemniaczkami .
Żródło: Kwestia smaku
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano albo inny twardy ser)
- 2 większe pomidory
- 1 mała cebula
- 60 g tartego miękkiego sera typu gouda
- świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano
- 2 cukinie
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Rozdzielić filety kurczaka na 2 pojedyncze piersi. Każdy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety i rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na taką samą grubość (ok. 1/2 cm). Doprawić solą, pieprzem i posmarować roztopionym masłem wymieszanym z oliwą z każdej strony, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą lub olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
- Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżymi ziołami. Podawać na tagliatelle z cukinii.
-
Cukinię pokroić obieraczką i wrzucić na
1/2 minuty na wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem
i posiekanymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz