Źródło zapiski w zeszycie
Składniki na ciasto:blaszka 25x29
- 3 jajka
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy -opakowanie lub 1 łyżka domowego
- szklanka letniego mleka
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g. jagód
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej
masy dodajemy po trochę na przemian mąkę zmieszaną
z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wlewamy olej. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jagody - umyte i odsączone (jeśli jagody są mokre od wody można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać).
Kruszonka:
- ½ kostki masła -100g.
- ¾ szklanki mąki
- ¾
szklanki cukru
Bardzo lubię jagody - i w dodatku są bardzo zdrowe więc trzeba korzystać:) wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuń