Na tą nie pogodę co każdemu sprawia smutek najlepiej sprawdzi się pyszne danie, które rozgrzeje każdego zmarzlucha. Naprawdę smaczna, pikantna, sycąca, a przede wszystkim zdrowa. Soczewica czerwona doskonale współgra tutaj z warzywami. Polecam każdemu. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 zamiast papryki ostrej możemy użyć tylko słodkiej.
1 szklanka czerwonej soczewicy
ok. 900 ml bulionu
drobiowego lub wody
500 g piersi z kurczaka
1
czerwona papryka
1 cukinia
1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki
2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki
curry, ½ łyżeczki ostrej papryki i czerwonej, 1½ łyżeczki kminku mielonego, sól pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w krążki. Wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować potrawę i zeszklić na maśle klarowanym najlepiej.
Dodać curry, ostrą i slodką paprykę, kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć
około minuty. Przełożyć do garnka. Soczewicę opłukać wodą. Wrzucić do garnka z
cebulą. Do garnka z cebulą i soczewicą wlać około 900 ml bulionu drobiowego.
Gotować na średnim ogniu. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć sola i
pieprzem. Podsmażyć krótko na 1 łyżce oleju. Kurczaka przełożyć do garnka z bulionem.
Czerwoną paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do gotującego się gulaszu.
Do garnka dodać puszkę pomidorów bez skórki i koncentrat pomidorowy.
Gotować na średnim ogniu, aż gulasz osiągnie odpowiednią konsystencję. Ja
gotowałam około 40minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz