Mimo, że najlepsze owoce już się skończyły to cały czas pod ręką są dostępne pyszne Polskie jabłka. Robiłam setki szarlotek i dziś przedstawiam jedną z nich.
Ciasto na małą blaszkę, szybkie do zrobienia, trudność może tu sprawić karmel jednak grunt to wyczuć moment zdjęcia go z ognia.
Chrupiąca skórka jest przesłodka i przesmaczna. Zapraszam...
Składniki
200 g mąki pszennej1/2 szkl cukru plus 1/2 szkl. cukru
3 jajka
200 g masła
200 g kwaśnej śmietany 12 %
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 kg jabłek (obranych)
otarta skórka z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
100 g migdałów w płatkach
szczypta soli
- 1. Włączyć piekarnik na 190 st. Wyłożyć blachę do pieczenia.
- Obrać jabłka i pokroić w cienkie plasterki.
- 2. Wlać do miski śmietanę, 1/2 szkl. cukru i cukier waniliowy, oraz jajka i ubić mikserem.
- 3. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. Dodać powoli do masy. Wymieszać.
- 4. Wyłożyć ciasto na blaszkę i obłożyć kawałkami jabłek. Piec 10 min.
- 5. W tym czasie rozpuścić masło, dodać migdały lekko podsmażyć i powoli wsypywać 1/2 szkl. cukru. Powinno się ładnie skarmelizować dosłownie do rozpuszczenia cukru i patelkę zdejmujemy z ognia.
- 6. Wyjąć ciasto z piekarnika rozprowadzić masę migdałową i wstawić do piekarnika na kolejne 20 min. zmniejszając temp. do 180 st.
pyszna wersja szarlotki :)
OdpowiedzUsuń