Przepis autorski.
Skala smaku 10/10
- Uwagi: Zamiast wiśni mogą być oczywiście czereśnie,
- Ciasto powinno być gęste nie lejące.
- Jeżeli używamy borówek mrożonych nie rozmnażamy ich wcześniej tylko odrazu posypujemy na ciasto.
500g. wiśni już po usunięciu pestek lub można pomieszać ja tak zrobiłam i dodać 300 g. wiśni i 2 garście borówki amerykańskiej
2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Mokre składniki:
3/4 szkl. oleju słonecznikowego
3 jajka
1 łyżeczka olejku migdałowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
3/4 szkl. soku z wiśni ,
1 szkl. maślanki
plus 2 łyżki mąki ziemniaczanej do wiśni aby wchłonęły nadmiar soku
Kruszonka:
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
100 g. masła
Wiśnie zasypać mąką
ziemniaczaną. Wymieszać
Wymieszać składniki suche w miseczce. Zmiksować osobno składniki mokre i powoli wsypywać suche składniki. Przelać na blachę moja o wymiarach 26x37. Wyłożyć wiśnie i posypać borówkami. Wyłożyć kruszonkę. Piec 175 st. 50 min. do suchego patyczka. Smacznego!
Kocham wszelkie placki z owocami:)
OdpowiedzUsuń