Skala smaku 10/10 - jeżeli ktoś nie do końca toleruje mleka lub chce zmniejszyć ilość kalorii proponuje 1/2szkl. mleka plus 1/2 szkl. wody.
SKŁADNIKI
1 szklanka mleka
5 łyżek płatków owsianych górskich
2 łyżki otrębów owsianych
1 małe jabłko
1 łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
cynamon
PRZYGOTOWANIE
Mleko mieszamy w garnuszku z płatkami, otrębami. Często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 8 minut (pamiętamy o mieszaniu). W tym czasie na małej patelni rozpuszczamy masło i na średnim ogniu podsmażamy jabłko pokrojone w kostkę (ze skórką, pozbawione gniazd nasiennych). Gdy kawałki trochę zmiękną, posypujemy cukrem i czekamy, aż się skameralizuje. Na koniec posypujemy odrobiną cynamonu. Owsiankę nakładamy na talerz i wykładamy gotowe jabłka. Smacznego!!!
super, uwielbiam połaczenie jabłka z cynamonem
OdpowiedzUsuńW takiej wersji owsianka bardzo mi smakuje, zwłaszcza jesienią :)
OdpowiedzUsuń