Skala smaku 8/10- kotlet nie zachwycił mnie w 100 %, minusem jest to, że dość szybko się przypala i trzeba smażyć na wolnym ogniu. Myślę, że lepiej pokruszyć chleb na mniejsze kawałki niż ja to zrobiłam.
- ½ kg - piersi z kurczaka
- 1 - zółtko
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 2 łyżki - masła klarowanego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
- 1 - jajko
- czerstwe pieczywo do pamierowania
Opis przygotowania
Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce.
Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką.
Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.Formować podłużne kotleciki – z tej porcji mięsa wyjdą cztery-pięć. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). Smażyć na klarowanym maśle lub oleju na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz