Skala smaku 10/10 krem orzechowy trudno się rozprowadzał dlatego wrzucałam kawałkami na ciasto.
Źródło "Moje wypieki"
Składniki:
- 180 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 140 g mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 35 g kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej-ja dałam mleczną
- 95 g masła orzechowego (typu 'crunchy' - z kawałkami orzeszków)- użyłam kremu orzechowego
- od siebie dodałam pokrojone orzechy włoskie
Czekoladę
rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając (nie dopuścić do
wrzenia). Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą
mąkę z proszkiem, kakao i dodatkowo posiekaną czekoladę. Wymieszać.
Do
przygotowanej blaszki (18 x 29 cm) wlać gotowe ciasto. Małą łyżeczką
wykładać na górę masło orzechowe, wymieszać końcówką noża, tworząc na
powierzchni esy - floresy. Posypać orzechami.
Piec
w temperaturze 160ºC, przez około 40 minut (piekłam krócej). Brownies
powinny być wilgotne, im dłużej brownies pieczone, tym bardziej suche i o
konsystencji ciasta (trzeba wyczuć swój piekarnik).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz