Orzechowa nuta w placku to jest to co uwielbiam, a do tego krem waniliowy i wiśnie to już obłęd. Takie właśnie jest to ciacho, pyszne na ciepło jak i na zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm.
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g masła, zimnego
- 1 szklanka brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka imbiru
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić
(w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe
składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować
kruszonkę. Podzielić na dwie kule, zawinąć w folie. Schłodzić w lodówce
przez 30 - 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki jedną kulę zetrzeć do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm, wyłożonej wcześniej
papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w
temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut lub do lekkiego ze złocenia.
Creme patissiere waniliowy: - 600 ml mleka
- 6 dużych żółtek
- 70 g cukru ( dobrze by było aby przynajmniej połowa była cukru waniliowego domowego)
- 40 mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
W naczyniu umieścić 150 ml mleka, żółtka, cukier, obie mąki. Zmiksować blenderem do połączenia (nie może być grudek), odłożyć.
W większym garnuszku zagotować 450 ml
mleka. Kiedy zacznie wrzeć wlać zmiksowaną mieszankę i zmniejszyć moc
palnika do połowy. Mieszać energicznie rózgą kuchenną (by rozbić
wszystkie tworzące się grudki) i zagotować jak tradycyjny budyń. Od
momentu zagotowania gotować około pół minuty, mieszajac, aż krem
zgęstnieje. Zdjąć z palnika; odstawić do wystudzenia (już nie mieszamy), gdy odstawiamy na dłuższy czas przykryć folią spożywczą w taki sposób, by
dotykała kremu,
Nadzienie wiśniowe
- 500 g wypestkowanych wiśni - ja użyłam z kompotu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
- 4 krople olejku migdałowego
Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić.
Wykonanie:
Na podpieczone ciasto kruche (może być
prosto z piekarnika) wyłożyć równo wiśnie. Na nie wyłożyć
równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i
równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy w kulę
wystarczy zetrzeć na tarce).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz