Składniki na 12 porcji:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. oleju
- 250 ml ajerkoniaku o smaku kawowym
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- około 1/2 szkl. cukru pudru
- 3-4 łyżki likieru kawowego
Przygotowanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak.
4. Na koniec dodajemy mąki.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut.
7. Po wystudzeniu polewamy lukrem.
Ten ajerkoniak na zdjęciu to na pewno kawowy jest?
OdpowiedzUsuńNa 100% prosto z Biedronki:)
Usuń