Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie je w mikrofali. Pyszne z lukrem jak i bez to już zostawiam do indywidualnego wyboru. Zapraszam...warto...
Skala smaku 10/10 drożdżówki można mrozić wtedy nie lukrujemy. Po wyjęciu z zamrażalki wstawiam do mikrofali na 20-30 sekund w 800 st. i gotowe;)
Około 12 drożdżówek lub więcej w zależności od wielkości (ja robiłam z podwójnej porcji)
Zaczyn:
30 g świeżych drożdży
4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
500 g mąki pszennej luksusowej albo tortowej
5 żółtek
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego (dałam
domowy)
¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności 250 ml)
100 g masła śmietankowego
¼ łyżeczki soli
Kruszonka:
75 g mąki
50 g cukru
40 g masła
Lukier:
cukier puder
1 łyżeczka soku z cytryny
gorąca woda- odrobinę
Dodatkowo:
300 g truskawek
1 rozmącone białko do posmarowania
drożdżówek
1. Przygotować rozczyn: drożdże, 1
łyżkę mleka, 1 łyżeczkę cukru dobrze
rozmieszać w garnuszku i zostawić do wyrośnięcia.
2. Masło roztopić i zostawić do
lekkiego przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, cukrem
waniliowym na puszystą masę.
3.Mąkę przesiać do miski, dodać
utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione,
ciepłe masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż powierzchnia
przestanie błyszczeć (trwa to około 5 minut). Ciasto wyrabia się
dosyć lekko, tyle, że długo. Wyrobione ciasto przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi
swoją objętość (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 25
stopni).
4. W czasie, gdy ciasto sobie rośnie
opłukać i oczyścić owoce- truskawki pozbawić
szypułek i pokroić.
5.Przygotować kruszonkę – wszystkie
składniki włożyć do miski, zrobić kruszonkę rozcierając
palcami masło z mąką i cukrem.
6.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12
części. Przed tą czynnością najlepiej wysmarować olejem ręce wtedy ciasto się w ogóle nie przykleja się do dłoni. Z każdej części uformować placuszek z lekkim
wgłębieniem na owoce.
Na każdej drożdżówce ułożyć po
trochu truskawek, posmarować białkiem i posypać
kruszonką, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
.
Piekarnik nagrzać do 175 -180 stopni włożyć blaszkę z drożdżówkami,
piec około 20 minut – do ładnego zrumienienia. Drożdżówki
przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Piekłam na termoobiegu.
Z cukru pudru, soku z cytryny, odrobiny
gorącej wody utrzeć lukier i polukrować gotowe przestygnięte drożdżówki. Gdy nam zostanie więcej można mrozić i wyjąć jak niespodziewanie goście zapukają do drzwi;))
Idealne drożdżówy!
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam jak one muszą cudownie pachnieć.. :>
OdpowiedzUsuń