Składniki na 2 porcje
3 łyżki serka ricotta
3 łyżki jogurtu naturalnego
125 g lub więcej borówki amerykańskiej
ulubiona galaretka przygotowana wg przepisu na opakowaniu
do posypania wiórki czekolady lub crumble
Wykon:
Kilka godz. wcześniej przygotować galaretkę.
Crumble:
4 łyżki płatków owsianych górskich
1 garść orzechów laskowych
1 łyżka żurawiny suszonej słodzonej
1 łyżeczka cukru brązowego
Na patelnię wrzucić płatki, żurawinę i orzechy-mogą być w łusce-posiekać i dodać do płatków, na to posypać łyżeczkę cukru brązowego i smażyć na średnim ogniu często mieszając lub podrzucając. Gdy cukier się roztopi wyłączyć ogień i pozostawić jeszcze na patelce. Wszystko powinno być chrupiące i mimo małej ilości cukru słodkie. Pozostawić do ostygnięcia
Serek i jogurt wymieszać w miseczce. Galaretkę pokroić w kostkę .
Borówkę umyć, odsączyć na kuchennym papierowym ręczniku.
Nakładać do pojemników w kolejności np. galaretka- masa serowa- borówki -masa serowa- crumble
alt="Viva Ricotta! edycja III">
Uroczo wygląda z tą błękitną galaretką :)
OdpowiedzUsuńMmm cudowny deser, wszystko co najlepsze - borówki, ricotta i crumble <3
OdpowiedzUsuńI tym samym witam serdecznie i dziękuję za udział w akcji Viva Ricotta! :)