wtorek, 13 grudnia 2016

Piernik herbaciany z masą mleczną- pycha

Święta już niebawem więc na pewno wszyscy piekący:)  mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam... 

Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy ją przełożyć na blat kuchenny rozwałkować i przełożyć na placek 








SKŁADNIKI NA PIERNIK:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanka cukru
  • 250 g miodu tj. ok. 1 szklanka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty (taka na wyczucie), ostudzonej
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao
Składniki na mleczny krem:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 120 g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 18 % lub 30%
DODATKOWO:
  • ok. 300-400 g powideł
  • orzechy włoskie

Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Formę o wym. 26x37 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przecinamy na pół.
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło – miękkie- utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości.

Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy powidłami. Na to wykładamy masę mleczną. Przykrywamy drugim blatem. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki  czekolady i zostawiamy na 2 min pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia i polewamy wierzch ciasta. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami wloskimi.  Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
 

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Świąteczne Muffinki reniferki

Babeczki niezwykle świąteczne wykonałam je na Charytatywny cel (robiłam z 2,5 porcji:). Chciałam żeby było zarazem prosto, smacznie i efektownie. Cel myślę został osiągnięty, a muffiny w smaku delikatne za sprawą głównie śmietanki przy czym baardzo syte. Zapraszam...  

Skala smaku 10/10-do śmietany można dodać śmietan fiksu lub śnieżki
Przepis "Moje wypieki" trochę zmodyfikowany



Składniki na 28 babeczek:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 100 g czekolady mlecznej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać delikatnie.

Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Krem:

  • 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 łyżki cukru pudru
  •  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.

Ponadto:

  • duże precelki
  • oczy - białe groszki mleczne, źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
  •  na noski groszki malinki

Udekorować babeczki.

czwartek, 8 grudnia 2016

Piernik przekładany masą grysikową z nutą pomarańczy

  •  Świąteczne smaki już od kilku tygodni towarzyszą mojej kuchni i chętnie się z Wami nimi dziele choć niestety brak czasu nie pozwala na pokazanie wszystkich przepisów.
    Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam...
    Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące.

     

    Składniki

    Piernik:
    Składniki:
    250 g. masła lub margaryny
    1 szkl. cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    5 jaj
    3 szkl. mąki
    1 szkl. mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka miodu
    2 czubate łyżki kakao
    1 łyżka kawy prawdziwej
    4 łyżki powideł
    1 przyprawa do piernika
    1/2 szkl. orzechów włoskich poszatkowanych
     Masa:
    0,5 l mleka
    6 łyżek grysiku
    3/4 szkl. cukru
     200 g, masła
    1 pomarańcza
    3 krople olejku pomarańczowego

    Wykonanie: Składniki powinny być w temp.pokojowej. Masło utrzeć z cukrami dodając po jednym żółtku, następnie dodać drzem. Proszki, mąki i kakao wymieszać wraz z kakao dodając do masy na przemiennie z mlekiem. Na koniec dodać orzechy i pianę z białek. Blaszka 26/37. Piec z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.. Wystudzić.
  • Przygotować krem: mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kasze mannę, cały czas mieszając gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać krem-zimny z kaszy. Na koniec zetrzeć z wyszorowanej pomarańczy skórkę bez białej błonki i wycisnąć sok z pół pomarańczy dodać olejek. Zmiksować krótko.
    3.
    Piernik przeciąć na pół- wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią piernika i posmarować pozostałą masę posypać orzechami włoskimi.

piątek, 2 grudnia 2016

Sernik z białą czekoladą i kakaowym spodem


  • Ciasto aksamitne i delikatne w smaku to ten właśnie sernik. Połączenie sera, białej czekolady i delikatnej śmietanki  smakuje wybornie. Kakaowy spód fajnie łamie smaki więc wszystko się pięknie uzupełnia. Może jest tu sporo kalorii ale czy warto je liczyć kiedy smak jest tak niebiański;). Zapraszam…

  • Skala smaku 10/10 spód można zrobić z herbatników kakaowych ugniecionych z masłem jednak wtedy pieczenie będzie odbywało się przez termoobieg





    •  Ciasto kakaowe (spód  )
    • 150 g mąki,
      -1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
      - 1 łyżka gorzkiego kakao,
      - 50 g masła,
      - 1 łyżka cukru pudru,
      - 1 łyżeczka cukru waniliowego,
      - 1 jajko,
      - 1 łyżka śmietany.

    Ser:
    - 1 kg sera sernikowego (w wiaderku)
    - 25 dag sera w kostce
    - 1 szkl. cukru pudru
    - 3 krople olejku waniliowego

    -  350 ml. śmietany 30%
    - 150 g białej czekolady 

     - 6 jajek
    Polewa:
    - 100 g białej czekolady
    - 4 łyżki mleka 3,2%


     Wykonanie:


    1. Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum 30 minut.

    2. Do garnka wrzucić połamane drobne czekolady, wlać śmietanę 30 % i ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić.

     3. Ser w kostce zmiksować blenderem / lub rozgnieść mocno widelcem/. Przełożyć do miski, dodać ser z wiaderka, a następnie ciągle ucierając stopniowo dosypywać cukier puder. Dolewać przestudzoną kremówkę. Wbijać po jednym jajku (całym) i dalej ubijać (masa będzie dość rzadka). Na koniec dodać olejek waniliowy.

    4. Blaszkę o wymiarach 26x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce ciasto czekoladowe. Wylać na to masę sernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 80 minut funkcja góra-dół. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik tak na 10 minut. Następnie wyjąć sernik i po zupełnym jego wystudzeniu wstawić do lodówki na min.4 godziny. 

    Na koniec sernik polać białą czekoladą -W garnku podgrzać mleko do wrzenia.Wystawić z palnika i  włożyć połamaną czekoladę lekko wymieszać i przykryć pokrywką. Po 5 min dokładnie wymieszać i od razu polać. Wstawić do zimnego miejsca lub lodówki.



     
  •