czwartek, 27 października 2016

Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach


Kolejne ciacho z jabłkami w końcu mamy ich teraz wysyp i ich wszechobecność w każdym sklepie czy straganie. Grzech ich nie wykorzystywać właśnie o tej porze roku. Dziś wersja bardziej kaloryczna, bo z karmerem i śmietaną ale to połączenie jest tak pyszne, że nie warto obok tych smaków przejść obojętnie. Wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia, oczywiście można się pokusić o upieczenie placków kruchych (ja nieraz to robię). Polecam. Zapraszam... 

Składniki (na formę o wym. 37 x 26 cm):
  • 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki)
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego
  • 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
  • 250 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone 
  • 1 kg jabłek po usunieciu gniazda
  • ½ szklanki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa lub agrestowa
  • ok. 100 g  deserowej 

Wykonanie:
1.
Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).  
Odstawiamy do zimnego miejsca - ja wystawiam na zimne powietrze- do częściowego stężenia.
2.
W garnuszku zagotowujemy wodę, wyłanczamy palnik i wkładamy puszkę już z gotową masą krówkową. Umieszczamy ją na 10 min do gorącej wody w celu delikatnego rozpuszczenia-łatwiej będzie nam rozsmarować masę.
3.
Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników.
Na herbatniki dajemy połowę masy  krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.

4.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno.Dodajemy mascarpone - miskujemy- i po łyżce resztę masy krówkowej  delikatnie mieszamy na najniższych obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników.
 5.Wyjmujemy schłodzoną masę jabłkową. Połowe wyjmujemy na herbatniki.
6.
Połowę ilości masy śmietankowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 
Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie pozostałą część masy jabłkowej, na niej masę śmietankowo- krówkową,

Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.




czwartek, 20 października 2016

SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ SKORUPKĄ MIGDAŁOWĄ

 Mimo, że najlepsze owoce już się skończyły to cały czas pod ręką są dostępne pyszne Polskie jabłka. Robiłam setki szarlotek i dziś przedstawiam jedną z nich.
Ciasto na małą blaszkę, szybkie do zrobienia, trudność może tu sprawić karmel jednak grunt to wyczuć moment zdjęcia go z ognia. 
Chrupiąca skórka jest przesłodka i przesmaczna. Zapraszam... 

 

 

Składniki

  200 g mąki pszennej
  1/2 szkl cukru plus 1/2 szkl. cukru
3 jajka
200 g masła
  200 g kwaśnej śmietany 12 %
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 kg jabłek (obranych)
otarta skórka z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła
100 g migdałów w płatkach

szczypta soli

1. Włączyć piekarnik na 190 st. Wyłożyć blachę do pieczenia.
Obrać jabłka i pokroić w cienkie plasterki.
2. Wlać do miski śmietanę, 1/2 szkl. cukru i cukier waniliowy, oraz jajka i ubić mikserem.
3. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. Dodać powoli do  masy. Wymieszać.
4. Wyłożyć ciasto na blaszkę i obłożyć kawałkami jabłek. Piec 10 min.
5. W tym czasie rozpuścić masło, dodać migdały lekko podsmażyć i powoli wsypywać 1/2 szkl. cukru. Powinno się ładnie skarmelizować dosłownie do rozpuszczenia cukru i patelkę zdejmujemy z ognia. 
6. Wyjąć ciasto z piekarnika rozprowadzić masę migdałową i wstawić do piekarnika na kolejne 20 min. zmniejszając temp. do 180 st.




GULASZ Z PIERSI Z KURCZAKA i CZERWONĄ SOCZEWICĄ


Na tą nie pogodę co każdemu sprawia smutek najlepiej sprawdzi się pyszne danie, które  rozgrzeje każdego zmarzlucha. Naprawdę smaczna, pikantna, sycąca, a przede wszystkim zdrowa. Soczewica czerwona doskonale współgra tutaj z warzywami. Polecam każdemu. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 zamiast papryki ostrej możemy użyć tylko słodkiej.
 

1 szklanka czerwonej soczewicy
 ok. 900 ml bulionu drobiowego lub wody
 500 g piersi z kurczaka
 1 czerwona papryka 
1 cukinia
 1 puszka posiekanych pomidorów bez skórki
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
 1 cebula
 3 ząbki czosnku 
1/2 łyżeczki curry, ½ łyżeczki ostrej papryki i czerwonej, 1½ łyżeczki kminku mielonego, sól pieprz  
Wykonanie:
Cebulę pokroić w krążki. Wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować potrawę i zeszklić na maśle klarowanym najlepiej. Dodać curry, ostrą i slodką paprykę, kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około minuty. Przełożyć do garnka. Soczewicę opłukać wodą. Wrzucić do garnka z cebulą. Do garnka z cebulą i soczewicą wlać około 900 ml bulionu drobiowego. Gotować na średnim ogniu. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Oprószyć sola i pieprzem. Podsmażyć krótko na 1 łyżce oleju. Kurczaka przełożyć do garnka z bulionem. Czerwoną paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do gotującego się gulaszu. Do garnka dodać puszkę pomidorów bez skórki i koncentrat pomidorowy. Gotować na średnim ogniu, aż gulasz osiągnie odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około 40minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)