środa, 14 września 2016

Placek ze śliwkami i marchewką.

Uwielbiam owoce są całoroczne i pasują do różnych ciast. Obecnie dostałam śliwki wiec jak tu z nich nie zrobić czegoś pysznego. Dodatkowo pomyślałam sobie o walorach zdrowotnych i dodałam ulubioną marchewkę i pokombinowałam z syropem klonowym. Wyszło smacznie i bez wyrzutów sumienia co lubię najbardziej, więc nie żałujcie sobie;) Zapraszam...
 
 Składniki na dużą tortownicę:
250 g maki pszennej 
500 g obranej marchewki 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody 
3/4 szklanki oleju słonecznikowego  
1 czubata łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu 
1/2 szkl. cukru 1/4 szkl.  syropu klonowego 
4 jajka 
kilka kropli olejku waniliowego
15 śliwek węgierek

Jajka ubijać z cukrem. Wlać syrop klonowy i jeszcze ubijać, około minuty, dolać olej. Marchewkę zetrzeć na tarce o cienkich oczkach.  W misce wymieszać suche składniki. Połączyć powoli z mokrymi składnikami ubijając. Na koniec dodać marchewkę. Przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Na wierzchu układać połówki śliwek, przekrojoną stroną do góry. Piec godzinę w 175 stopniach. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.