wtorek, 19 lipca 2016

Rolada bezowa z jagodami

Najlpsze na lato są wypieki lekkie i i rozpływające się w ustach. Rolada, którą zrobiłam chodziła za mną bardzo długo aż w końcu zainspirowana programem kulinarnym i sezonem jagodowym postanowiłam połączyć moje ulubione smaki jak najszybciej. Deser jest obłędny w końcu beza plus krem śmietanowy i ulubiony owoc sezonowy to połączenie niebiańskie mmmm...Zapraszam...
Skala smaku 10/10 - najlepsza beza na roladę nie musi być dobrze wysuszona wręcz tutaj może być wilgotna i miękka aby dobrze się zwijała, dlatego osobą, którym bezy się nie udawały tutaj wyjdzie wszystko idealnie.







 Składniki na ciasto bezowe:
6 białek
330 g cukru drobnego do wypieków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru drobnego do wypieków na 30 s.. Przed dwoma ostatnimi łyżkami dodać do cukru mąkę i wymieszać składniki. Dodać do białek cały czas miksując i  dodać ocet i miksować jeszcze przez chwilkę = piana będzie lśniąca i sztywna.
Piekarnik nastawić na temperaturę 130 C z funkcją grzania termoobieg. Blachę wyłożyć papierem. (Ja użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 31 x 36 cm – standardowej blachy w którą wyposażone są piekarniki.)
Masę bezową rozłożyć równo na  przygotowanej formie i piec 40 min.  Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na krem :
330 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 cytryna
1 szkl. jagód  jagód
Przygotowanie:
1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać aż składniki dobrze się połączą.
2. Do kremu dodać skórkę startą z cytryny oraz sok z jej połowy i jagody. Całość wymieszać.
Przygotowanie rolady:
1. Ściągnij ostrożnie papier z blatu bezowego.
2. Na blat wyłóż krem śmietanowy pozostawiając po 2 cm od boków
3. Roladę zwijaj za pomocą papieru który znajduje się pod nią wzdłuż jej dłuższego boku.
4. Zostawić tak na kilka godzin w lodówce.

         alt="Letnie owoce 2">