piątek, 20 maja 2016

Placek kruchy z rabarbarem i malinową pianką

Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc najlepsze ciasto na weekend tylko z tą rośliną. Placek w stylu  kruszonu-pleśniaka. Jeśli ktoś obawia się kwaśnego smaku placka to nie potrzebnie, gdyż delikatna pianka malinowa fajnie łamie kwaśny smak rabarbaru. Ciepły majowy weekend i kruchy z rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 - żeby pianka bezowa ładnie nam urosła i nie była ciągnąca należy dobrze ubić cukier z białkami.
Źródło : blog poezja-smaku






Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Różowa pianka z rabarbarem:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 budynie malinowe (sam proszek)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze do połączenia lub zagniatamy na jednolite ciasto (pozostałe białka zostawiamy w temperaturze pokojowej). Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Mniejszą zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki, a większą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26-28 cm lub prostokątnej blaszki ok. 30 na 20 cm. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i liście. Łodygi kroimy na ok. 2 cm plastry. Posypujemy cukrem z  wanilinowym i dokładnie obtaczamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Zaczynamy bardzo powoli dosypywać cukier, nie przestając ubijać. Na końcu wmiksowujemy wolno dosypywane budynie i olej. Piankę przekładamy na  spód. Na wierzch delikatnie wykładamy rabarbar - układamy ciasno przy sobie nie żałujemy. Ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40 minut. Wystudzone kruche ciasto z rabarbarem możemy posypać cukrem pudrem.

wtorek, 17 maja 2016

Deser z serkiem ricotta i borówkami z posypką crumble

Uwielbiam piec i kosztować ciasta ale również ogromnym uwielbieniem darze desery zwłaszcza jak są pyszne, sycące , a zarazem nie wchodzą w boczki. Taki właśnie jest ten smakołyk. Ograniczyłam w nim cukier jak mogłam i myślę, że wszystko jest wyważone w 100 %. Jeśli ktoś woli jednak słodsze małe co nieco do kremu można dodać cukier puder.

Składniki na 2 porcje
3 łyżki serka ricotta
3 łyżki jogurtu naturalnego
125 g lub więcej borówki amerykańskiej
ulubiona galaretka przygotowana wg przepisu na opakowaniu
do posypania wiórki czekolady lub crumble
Wykon:
Kilka godz. wcześniej przygotować galaretkę.
Crumble:
4 łyżki płatków owsianych górskich
1 garść orzechów laskowych
1 łyżka żurawiny suszonej słodzonej
1 łyżeczka cukru brązowego
Na patelnię wrzucić płatki, żurawinę i orzechy-mogą być w łusce-posiekać i dodać do płatków, na to posypać łyżeczkę cukru brązowego i smażyć na średnim ogniu często mieszając lub podrzucając. Gdy cukier się roztopi wyłączyć ogień i pozostawić jeszcze na patelce. Wszystko powinno być chrupiące i mimo małej ilości cukru słodkie.  Pozostawić do ostygnięcia

Serek i jogurt wymieszać w miseczce. Galaretkę pokroić w kostkę .
Borówkę umyć, odsączyć na kuchennym papierowym ręczniku.
Nakładać do pojemników w kolejności np. galaretka- masa serowa- borówki -masa serowa- crumble






         alt="Viva Ricotta! edycja III">