środa, 10 lutego 2016

Czerwona soczewica z cukinią wg 5 przemian





W związku z dzisiejszym postem nie jestem wstanie myśleć o daniu mięsnym ani o słodkich deserach.  Potrawę, którą przygotowałam traktowałam z przymrużeniem oka, gdyż jest ona gotowana wg zasady 5 przemian, z którą spotkałam się po raz pierwszy. Wnioski są bardzo pozytywne tzn. danie gotuje się bardzo szybko w dodatku wszystko ma miejsce w 1 garnku. Smak dla mnie bardzo smaczny na tyle, że robiłam już je 3 razy. Polecam. Zapraszam... 

Skala smaku - 9/10 danie jest gotowane dla 1 osoby i spokojnie można się najeść do syta




 przepis wg książki Beaty Pawlikowskiej „Moje zdrowe przepisy”, którą bardzo polecam. 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cukinia -środek z pestkami wykroiłam
  • pomidor - dałam przecier z własnych pomidorów ok 1 łyżkę
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 kulek ziela angielskiego- dałam 3
  • 8-10 ziarenek pieprzu czarnego - dałam 4
  • 3 listki laurowe- dałam 2
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna. Również istotne jest, aby po każdym
 etapie (dodaniu produktów z danego żywiołu) potrawę zamieszać i gotować ok. 1 min.
1.W garnku zagotować 2 szklanki wody i dodać wcześniej umytą - bez skórki- i pokrojoną w ok.
 0,5 cm plastry cukinię. Wszystko razem wymieszać i gotować ok. 1 min. 
2. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kumin – ponownie zamieszać i gotować ok.
 1 min.
3. Następnie wsypać soczewicę i dodać trochę soli (ok. 1/4 łyżeczki) – zamieszać i gotować ok. 1,5
 min. 
4.Dodać pietruszkę i pokrojonego pomidora – ponownie zamieszać i gotować ok 1,5 min.
5. Na koniec dodać kurkumę i dolać wrzątku tak, że poziom płynu był ok. 1 cm nad składnikami.
 Wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 3 min.