poniedziałek, 28 grudnia 2015

Smaczne Mielone z cukinią, pieczarkami i płatkami owsianymi.

Muszę przyznać, że nie umiem już robić zwykłych mielonych, dla mnie jako osoby ciekawej smaku zawsze staram się coś udziwnić. Oczywiście nie wszystko jest takie jak bym tego oczekiwała, jednak w tym wypadku obyło się bez krytycznych uwag i  mielone smakowały naprawdę wybornie. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 płatki owsiane bez problemu zmiękną w mięsie, a zamiast nich można dodać otręby pszenne


Składniki:
500 g. mięsa mielonego wieprzowego
1 cukinia
200 g. pieczarek
3 całe jajka
3 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka musztardy np. rosyjskiej
odrobinę lub więcej  soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej,
Do obtoczenia:
bułka tarta
Do smażenia:
olej rzepakowy

1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsmażamy na suchej patelni do wyparowania wody.
2. Cukinię obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach -środek wyrzucam-solimy i odstawiamy na 15 min.
3. Do mielonego wrzucamy odsączone pieczarki - można je wcześniej umieścić na sitku jeśli nie pozbyły się nadmiaru wody- dodajemy odciśniętą cukinie i pozostałe składniki.
4.Formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju.
6, Podałam z kaszą jaglaną i marchewką.

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Obłędne ciasteczka cynamonowe

Kruche nawet baardzo, delikatne, chrupiące i naprawdę znikają w oka mgnieniu, ciasteczka cynamonowe. Postanowiłam je zrobić jeszcze przed świętami i już była kolejna powtórka co się rzadko u mnie zdarza,gdyż uwielbiam piec nowości. Zapraszam...
Skala smaku 10/10- z pomadą czekoladową są wyborne jednak bez niej również smakują wyśmienicie.
Źródło "moje wypieki"


 Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:
  • 180 g masła, zimnego
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
Dodatkowo:
  • około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.Prezenty na Mikołajki II

czwartek, 3 grudnia 2015

Pieczone warzywa z ziołami i brązowym ryżem

Mimo,iż daleko mi do wegetarianki to czasem lubię zjeść coś lekkiego i delikatnego.Mając podstawowe warzywa w kuchni wymyśliłam, że przyrządzę je w niżej podany sposób. Powiem szczerze daniem byłam zachwycona, a to za sprawą znakomicie dobranych ziół, wszystko było naprawdę przepyszne i nieraz będzie powtórka. Zapraszam...
Składniki:
3 marchewki
1 cukinia
1 cebula
1 brokuł
3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy:sól, pieprz ziołowa, zioła prowansalskie, tymianek,bazylia oregano,kurkuma.
200 g. brązowego ryżu.
Warzywa obrać,marchewkę pokroić w słupki, brokuła w różyczki, cebule pokroić w piórka, cukinię obrać obieraczką -wstążki - środek z pestkami wyrzuciłam. Wszystko wrzucić na blachę, polecam nieprzywierającą powłokę teflonową. Następnie posypać wszystkimi przyprawami i skropić oliwą z oliwek, wymieszać. Włożyć do piekarnika na 40 min. 180st.w razie potrzeby w trakcie pieczenia można delikatnie podlać wodą. Upieczone warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem. Doprawić do smaku, posypać startym serem.

Zimowy obiad wege