środa, 24 czerwca 2015

Jajecznica z pomidorami najlepsza

Zawsze wyczekuje pachnących i soczystych pomidorów, na targu mamy ogromny wybór tych warzyw. Dziś śniadaniowo bardzo pysznie, zdrowo i syto. Jajecznica z pomidorami to jest coś fantastycznego. Nauczyła mnie ją robić mama, pokochałam ją po pierwszym kęsie. Mój Ł. nie był do niej przekonany jednak kiedy spróbował również ją pokochał. Nie musze mówić, że moje córy także ją uwielbiają. Przez cały sezon pomidorowy robimy tylko taką. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 na zdj. jajecznica z 1 jajka

Składniki dla 1 os.:
1 pomidor dojrzały (miękki)
1 mała cebulka 
1-2 plastry szynki - ulubionej
1 łyżeczka masła - najlepiej klarowanego
1-2 jajka - w zależności od potrzeb;)  

 Pomidora sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić drobno cebulkę i szynkę. Na patelce roztopić masło wrzucić cebulkę i szynkę - lekko podsmażyć. Pokroić pomidora i dodać do pozostałych składników. Smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pomidor ma się zrobić w papkę, a woda z niego całkowicie wyparować - jeśli pomidor ma mało wody, a cebulka nie zmiękła dostatecznie można wlać 2 łyżki wody i prużyć.  Na koniec posolić i popieprzyć. W szklance rozbić jajko/a i rozbełtać widelcem również soląc i pieprząc. Wlać jajka na patelkę i wszystko wymieszać- najlepsza jajecznica jest lekko ścięta. 

Sok truskawkowy

naturalny sok truskawkowy, wytworzony z truskawek użytych do dżemu - patrz dżem truskawkowy


Dżem truskawkowy bez żeli i fiksów.

Tak i nadeszła ta chwila, smutna chwila czyli powoli żegnamy sezon truskawkowy. Truskawki często w tym miesiącu gościły na moim stole i to w różnej postaci. Ostatnie myślę już zagospodarowanie owocu znalazłam w moim ulubionym dżemie truskawkowym. Cały zapas z zeszłego roku już się skończył więc w tym roku narobiłam dżemiku z 8 kg. truskawek. Nie dodałam do niego żel fixu ani cukru żelującego, dlatego zrobienie go zajęło mi trochę czasu ale warto było. Naturalny, obłędny smak (już jeden słoik otworzyłam). Zapraszam...  
Skala smaku 10/10 - ja na 1kg. truskawek dodaję 200 g. cukru, oczywiście można dosłodzić w zależności od smaku truskawki. Czasem wsypuję jeszcze kilka łyżek po pierwszym zagotowaniu.
Przepis z 3 kg. truskawek
Składniki:
3 kg. truskawek
600 g. cukru zwykłego
1 laska wanilii
1 cytryna

Truskawki umyć przynajmniej trzykrotnie i usunąć szypułki, następnie pokrychać krychaczką do ziemniaków ( ja nie lubię dużych kawałków w dżemie). Przerzucić całość na sitko i zasypać cukrem. Odstawić na ok. 3 godziny mieszając co jakiś czas. W ten sposób wytworzy się samoczynnie sok, który dosładzamy ok. 3 łyżkami cukru - lub więcej. Przełożyć odsączone truskawki do garnka i na wolnym ogniu - ma się tylko pyrkotać- gotować ok. 2 godziny, oczywiście mieszamy dobrze od spodu żeby się nie przypalił. W między czasie dodać laskę wanilii. Pod koniec spróbować czy jest dostatecznie słodki jeśli nie dosłodzić teraz.  Po podanym czasie odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Na dzień następny ponownie gotować w ten sam sposób ok. 1 godzine. Dodać w między czasie sok z 1 cytryny. Dżem ładnie już w naturalny sposób się zagęści. Wyłączyć, gorący przekładać do słoików- ja użyłam 330 ml. takich od ketchupu ( z 3 kg. wyszło 5 słoików). Dokładnie zakręcić i wstawić do piekarnika na 30 min. 130 st. Po pasteryzacji odczekać 10 min. przy otwartych drzwiach piekarnika - słoiki powinny się zamknąć ostatecznie-następnie wyjąć i odstawić słoiki do góry dnem na kilka godzin. Sok z truskawek również przelać do słoików i zrobić to samo j.w.

 

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Sałatka z awokado i mozzarellą

Mam takie fazy, że jak się uprze na coś do jedzenia to jem to kilka dni, a potem dłuższa przerwa i znów to samo. Tak jest z tą sałatka, jem ją do znudzenia lub do końca składników. Idealna na lekką i oczywiście zdrową kolację. Mimo, że wcześniej nie lubiłam awokado to z tym połączeniem zasmakuje prawie każdemu. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 jedna sałatka jest bez szpinaku - akurat nie miałam -ale jest również pyszna.

Składniki na 1 porcję
pół dojrzałego awokado
połowe 1 dużej kulki sera mozzarella
1 średni pomidor
młoda mała cebulka
garść liści szpinaku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka ketchupu
1/2 łyżeczki chrzanu
kilka listków bazylii
sól, pieprz
Obrać awokado i pokroić w drobną kostkę, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić wraz z mozzarellą i cebulką. Liście szpinaku umyć i dołożyć do składników. 3 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z posiekanymi listkami bazylii lub 1 łyżeczką bazylii suszonej, ketchupem i chrzanem. Polać sałatkę i doprawić.


czwartek, 18 czerwca 2015

Śmietanowiec na mleku skondensowanym



Ciasto na które podaje przepis zaintrygowało mnie składnikami, sama nie wiedziałam czego do końca się spodziewać. Spody są fajne i tu mimo małej ilości składników co mnie trochę przeraziło wychodzi całkiem gruba warstwa. Myślę, że można je fajnie wykorzystywać do różnych mas. Ogólnie ciasto nie jest słodkie powiedziałabym, że bardziej wytrawne z lekko kwaskowatym posmakiem. Zapraszam...
Skala smaku 6/10 ja wolę jednak bardziej słodkawe ciasta ale wśród gości kosztujących znalazły się osoby zachwycone smakiem, jak  kto lubi;) 
blaszka 25x29

Składniki
1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO SŁODZONEGO
2 JAJA
6 ŁYZEK MĄKI
1 PŁASKA ŁYŻKA SODY
PODANE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ

CIASTO PODZIELIĆ NA 3 CZĘSCI.DO DWÓCH DODAĆ PO 2 ŁYŻKI KAKAO,A DO TRZECIEJ 2 ŁYZKI SUCHEGO MAKU.

3 DUZE SMIETANY 18 % /400 ML/UBIĆ Z JEDNĄ SZKLANĄ CUKRU I SOKIEM Z JEDNEJ CYTRYNY.

UPIEC 3 PLACKI W MAŁEJ BLASZCE/JEDEN OK.10 - 15min.,180st.- ja piekłam każdy osobno /NA DOLE BLACHY POŁOŻYĆ BRĄZOWY PLACEK- POLAĆ ŚMIETANĄ.JAKO DRUGI PLACEK Z MAKIEM - POLAĆ ŚMIETANĄ.NA WIERZCHU POŁOZYĆ PLACEK OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ I GRUBO POSYPAĆ 
WIÓRKAMI KOKOSOWYMI


Składniki:
  • 2 duże łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 130 g wiórków kokosowych


Na patelni roztapić dwie łyżki masła. Do roztopionego tłuszczu dodać cukier i wiórki kokosowe, całość smażyć na niewielkim ogniu. W czasie smażenia mieszać całość drewnianą łyżką, tak aby posypka równomiernie się zrumieniła.  Ciasto posypać uprażonym kokosem lekko wciskając go w krem.

.ODSTAWIC CIASTO NA KILKA GODZIN W CHLODNE MIEJSCE./NAJLEPSZE JEST NA DRUGI DZIEŃ/





Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kiedy mam więcej czasu z rana lubię zjeśc coś fajnego w końcu śniadanie to podstawa więc trzeba się dobrze posilić;). Omlet jest jednym z tych dań, które nasycą nie jeden damski żołądek -niestety męski ma większe wymagania;) Lekki i zdrowy start w dzień. Zapraszam...
Skala smaku 9/10 lepiej smakuje z ketchupem lub innym sosem.
Żródło blog "qchenne-inspiracje"
Składniki na omlet dla 1 osoby:
 * 2 jajka
* duża garść świeżego szpinaku
* 3 suszone pomidory 
* ząbek czosnku 
* sól, pieprz czarny
* łyżeczka oliwy
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy 1 minutę, często mieszając. 
2. Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Wlewamy na patelnię ze szpinakiem. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2-3 minuty.

czwartek, 11 czerwca 2015

Sernik z truskawkami polany białą czekoladą z migdałami

Przed połączeniem truskawek z sernikiem miałam nie wiem dlaczego lekkie obawy ale wyzwania są po to by je realizować. Pomysł na sam przepis na ciacho trochę podpatrzyłam  tu trochę tam i resztę sama dodałam. Sernik wyszedł obłędny, mazisty, kremowy. Czekolada, migdały i truskawki to połączenie genialne, do tego kruchy spód czy może być coś lepszego. Zapraszam... 
Skala smaku 10/10 nie polecam do tego sernika sera w wiaderku. Ja akurat zmieliłam sama ser dwukrotnie co było nie lada wyczynem;)
składniki na spód:
  •   1,5szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka 
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
ciasto zagnieść z podanych składników, umieścić na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu zetrzeć na tarce i wcisnąć ciasto następnie zapiec 20 min.,180 st.
Składniki na masę serową:
  •   1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 400 g twarogu naturalnego np. President lub serka naturalnego
  • 1 szkl. śmietany kremówki 36%- nie ubijać
  • 5 jaj w całości
  •   6 łyżek soku z cytryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  •   4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 500 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)                                                                                                                                                                                     Składniki na polewę
  • 100 g. czekolady białej
  • 4 łyżki śmietanki lub mleka
  • 3 łyżki płatków migdałowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową wymieszać - jajka przed wlaniem do misy razem roztrzepać. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem może opaść.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej nie gorący spód. Truskawki, pokroić na połówki, poukładać ciasno na górze masy środkiem do góry, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.Piec w temperaturze 150ºC przez 1,5godz. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Zimny już sernik polać polewą ( 4 łyżki śmietanki lub mleka 3,2% podgrzać do wrzenia, wyłączyć gaz wrzucić kostki czekolady i przykryć pokrywką po 5 min. dokładnie wymieszać) posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni.



Muffinki z truskawkami z posypką migdałową

Nie mogłam się doczekać truskawek w tym roku zresztą zawsze ich wyczekuje mając tonę pomysłów na ich wykorzystanie. Nie mogą się zmarnować dlatego umieszczenie ich w mufinkach było mega rozwiązaniem. Muffinki, które dziś chcę przedstawić są moim hitem lata i sezonu truskawkowego. Są przepyszne i każdy to mówił co je spróbował. Nie wierzycie? Zapraszam...
Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną i razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych w kosteczkę truskawek zależy od Waszych upodobań.
Źródło gazeta "Tina"
    
Składniki na około 15 muffinek:
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej i 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru lub więcej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 1,5 lub 2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek- ja dałam 2 szkl.
Kruszonka migdałowa: wszystkie składniki wymieszać - ja włożyłam składniki do blendera
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych zmielonych 
  • łyżka roztopionego masła
  • 3 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę. W drugim składniki mokre: jajka, maślankę, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (3/4 ). Posypać kruszonką.

Piec około 25 minut w 190ºC. Wystudzić.


środa, 10 czerwca 2015

Kotleciki z jaglanką, łososiem i brokułem

Na stałe zagościła u mnie kasza jaglana, często ja gotuję zamiast ziemniaków w końcu to podobno bomba witaminowa. Okazuje się że z tej odmiany kaszy można zrobić praktycznie wszystko, dlatego ja postanowiłam połączyć jaglankę z łososiem i brokułem. Ten skład był przesmaczy nawet mój Ł. zjadł ze smakiem chociaż jak twierdzi "wynalazków nie lubi" więc Zapraszam...
Skala10/10 - kotleciki nie są zbite dlatego delikatnie trzeba się z nimi obchodzić podczas smażenia.
 Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • filet z łososia ok 200g.
  • 1/2 brokuła
  • młoda cebulka
  • 2 jajka
  • pieprz 
  • sól
  • świeży posiekany koperek
  • masło klarowane lub olej

  • SOS - 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • odrobina słodkiej lub ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz


1 szklankę kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej. Brokuła gotuję. Cebulkę, łososia, koperek kroję na drobno. Ugotowaną kaszę przekładam do miski, dodaję, cebulkę, koper i brokuła (po ugotowaniu kroję go również na drobno), doprawiam solą, pieprzem wszystko umieszczam w blenderze i miele do uzyskania drobnej papki, przekładam do miski dodaje jajka i łososia i mieszam. Formuje małe kotleciki. Smażę na maśle klarowanym(można na oleju). U mnie kotleciki podane z sosem jogurtowym posypanym koperkiem i surówką. Pyszne były :))




niedziela, 7 czerwca 2015

Tort śmietanowo-bezowy z truskawkami

Każda okazja jest dobra, żeby upiec tort. Upiekłam dla mojej siostry z okazji urodzin, a że truskawki i śmietana no to jeszcze beza i trochę czekolady takie skombinowane, a jakie pyszne. Lekki, delikatny nie za słodki tak można poczuć się jak w niebie;). Zapraszam...
składniki:
na 3 bezowe spody:
  • 8-10  białek – w zależności od wielkości jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki winnego octu
na krem:
  • kilogram truskawek
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • opakowanie sera mascarpone 250g.
  • płatki migdałowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g. mlecznej czekolady
Z białek i cukru ubić pianę- cukier wsypywać powoli, po ubiciu sztywnej masy wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet  ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę włożyć do  tortownicy i wyłożyć na blachy( odrysować koła z patery tortownicy) i piec w temperaturze  150st. przez 70- ja piękę 3 blaty odrazu na termoobiegu. Blaty bezowe najlepiej zrobić dzień przed wtedy lepiej się ususzą.
Masa biala -250 ml. Śmietany ubić i wymieszać z opakowaniem sera, dodać cukier- ma być lekki krem.
Masa czekoladowa- ubić 250 ml. śmietany, w tym czasie roztopić na parze czekoladę połamaną w kostkę (woda nie może się gotować po zagotowaniu wyłączyć umieścić na garnku miskę z czekoladą i przykryć pokrywką). Roztopioną ciepłą nie gorącą polewe wlać do śmietany i delikatnie zmiksować- cukru pudru już nie dodawałam.
 Wysmarować białą masą pierwszy bezowy zimny spód. Na krem  układać owoce.
Drugi bezowy blat posmarować od spodu kremem, przykryć owocową warstwę. Drugi blat bezowy na wierzchu posmarować masą czekoladową na to pokrojone truskawki i trzeci blat również posmarować od spodu i przykryć Pozostałym kremem wysmarować tort wokół, otoczyć uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i udekorować


piątek, 5 czerwca 2015

Deser truskawkowy z ricottą

Kocham sezon truskawkowy i od zeszłego roku postanowiłam, że jak pojawią się te owoce zjadam min. szklankę dziennie przyrządzone w przeróżny sposób. Aby nie było nudno ostatnio wymyśliłam fajne desery, które robiłam już kilka razy. Bardzo mi smakują. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 ser ricotta jest bardzo fajny lekko słonawy w smaku dla mnie idealnie się komponuje z truskawkami. Deser z nim można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż ma niską zawartość tłuszczu w przeciwieństwie do swojego "kolegi" serka mascarpone. Warstwy można układać wg swoich upodobań.

Składniki:
  • 250 g sera ricotta
  • ok. 1 łyżka cukru pudru
  • 100 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • kruche herbatniki, pełnoziarniste ciastka lub inne ulubione- ja upiekłam ciasteczka z przepisu na moim blogu "najlepsze chrupiące ciasteczka owsiane"
  • 300 g truskawek, malin lub innych ulubionych owoców

Sposób przygotowania

  1. Ciastka pokrusz najlepiej blenderem. Truskawki pokrój w plastry lub kostki. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj ricottę i wymieszaj. Na dno pucharków nałóż ciastka, odrobinę masy, następnie warstwę owoców. Na samą górę połóż warstwę masy, truskawki i pokruszone ciasteczka. Deser schładzaj w lodówce.

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Przepis na to ciasto podesłała mi ciocia przez linka do bloga niemieckiego. Oczywiście zaraz sobie przetłumaczyłam składniki i mimo, że w składzie były jabłka ja postanowiłam uderzyć w sezon,  i zrobić je z rabarbarem. Smak wyszedł ciekawy, fajny i lekki. ładnie też się prezentuje.Zapraszam...
 Skala smaku 8/10 w przepisie jest 50 g. masła jednak z takiej ilości nic się nie kleiło wiec dałam dodatkowe 50g. i było ok


Składniki
50 g masła lub margaryny- ja dałam 100g.
2 jajka
100 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szt. Cukier waniliowy
masa
150 g cukru
2 jajka
2 szklanki kwaśnej śmietany12%
2 budynie waniliowe
700g. rabarbaru + ok. 4-5 łyżek cukru

Przygotowanie:

Masło, 2 jajka, 100 g cukru, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy - zagnieść na ciasto. 
Włożyć na 30 min.do lodówki .


Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2 - 3 minuty). Rabarbar przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.


Pokrycie
150g cukru, 2 jajka, śmietana i budyń w proszku zmiksować. Ciasto wylepić tortownice i boki. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć odsączony rabarbar, i na końcu wlać masę.
W temperaturze 180 ° C piec przez około 1 godzinę.