czwartek, 26 lutego 2015

Muffinki pysznie czekoladowe

Czy lubicie czekoladę ? ja nie specjalnie, może leżeć w szafie i nawet nie przyszło by mi do głowy by wsunąć sobie taką tabliczkę ale nie jest tak pięknie, że owa słodycz mnie nie kusi. Moim  zastosowanie tabliczek czekolady są oczywiście ciasta. Uwielbiam łączyć płynną ich słodycz z mlekiem, mąką, jajkami, wychodzą z tego same grzechu warte słodkie pyszności. Stwierdzenie, że  jestem czekocholiczką jest tu jak najbardziej trafione. Dziś muffiny absolutnie zjawiskowo pyszne. Polecam.Zapraszam...
skala smaku 10/10 kto jeszcze nie posiada formy do muffinek niech jak najszybciej ją kupi, naprawdę nie pożałuje.
Przepis Nigelli Lawson
Składniki na 12 muffinek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru pudru
  • 150 g posiekanej czekolady ja dałam pół białej i połowę mlecznej
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać najlepiej mikserem.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto (zostawić około 0,5 cm-1cm. od góry, ciasto urośnie)
Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego :)



Zielony koktajl na zdrowie

Kiedyś nie przyszło by mi do głowy żeby robić sobie jakieś zieloniaste specyfiki do picia. Jednak po ciąży i karmieniu piersią moja kondycja zdrowotna nie była najlepsza dlatego postanowiłam wzmocnic organizm naturalnymi sposobami i tak przynajmniej raz w tyg.wypijam zdrowe koktajle. Nie wygladają może zachęcajaco ale sa pyszne.
Nie jestem dietetykiem dlatego długo szperałam w internecie i książkach co z czym łączyć i oto mogę się wypowiedzieć na temat danych produktów.
Skala smaku-  10/10
Pomelo Zawiera więcej witaminy C niż cytryna (61mg/100g) i ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców. Pomelo jest źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Poza witaminą C zawiera witaminę B1, B2, beta karoten, błonnik, wapń, żelazo i potas. Jest mało kaloryczne, 100 gram pomelo zawiera 37 kalorii oraz ma niski indeks glikemiczny: 30 - mogą go spożywać nawet osoby z cukrzycą.
Zawarte w pomelo enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia, a pektyny zwiększają uczucie sytości.
Ananas dzięki zawartej w nim bromelinie wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i odchudzające. Bromelaina usprawnia proces trawienia, może zapobiegać zaparciom i wzdęciom oraz ma właściwości oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu.
Szpinak Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Szpinak jest źródłem przeciwutleniaczy oraz bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Koktajl jest zatem bombą witaminową, wspomaga oczyszczanie i odtruwanie organizmu. Idealny na pierwsze lub drugie śniadanie.
Składniki na 1 porcję:
1 plaster świeżego ananasa
1/4 pomelo
1 duża garść szpinaku w liściach
kawałek imbiru ok. 0,5-1cm
3/4 szkl. przegotowanej wody
Wszystko umieścić w blenderze zmiksować odrazu wypić.

wtorek, 24 lutego 2015

Chleb na żurku

Pamiętam jak kiedyś pewna Pani poczęstowała mnie i koleżanki z  pracy przepysznym chlebkiem domowego wypieku oczywiście po pierwszym kęsie każda z nas miała w głowie  tylko jedno Przepis.  Okazało się, że głównym składnikiem pieczywa był zakwas na żurek co dziwne w ogóle nie wyczuwalny w smaku. Przyznam, że chlebek długo gościł u mnie w domu (miałam niezłą faze na jego pieczenie- to czas przeszły, bo obecnie mam inna fazę ale o tym później;)) Zapraszam...
Skala smaku 10/10 chlebek jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku.
Chleb na żurku
500 g. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki żytniej
1/2 łyżki soli
1/2 szkl. ciepłego mleka
1/2 szkl. ciepłej wody
3/4 szkl. żurku w butelce
35g.drożdży
ulubione ziarna- pestki dyni, słonecznik, siemie lniane
Wykonanie
Zrobić zaczyn z drożdży - pokruszyć drożdże zalać je odrobiną ciepłego mleka plus 1 łyżeczką cukru, wymieszać odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Pozostałe składniki umieścić w misce zalać wyrośniętymi drożdżami oraz dodać ziarna, u mnie po 3 łyżki w/w ziaren. Przełożyć do foremki i pozostawić pod przykryciem na ok. 30 min. Piec w temp. 180 st. 50 min.

niedziela, 22 lutego 2015

Sernik pomarańczowy z wiśnią

Kolejny sernik, który mnie zachwycił, a będzie ich więcej, gdyż uwielbiam serniki i testowałam ich już dziesiątki. W związku z tym, że mamy wysyp cytrusów  w okresie zimowym a także zapas kompotów w spiżarni postanowiłam połączyć te dwa fakty w serowej masie. Co tu dużo pisać wyszło pysznie. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 wiśnie najlepiej odsączyć na papierowym ręczniku.

Składniki na spód:
180 g.paczki ciasteczek digestive lub innych owsianych
ok. 50g masła, rozpuszczonego
Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać łyżką. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Blaszkę o średnicy 23-30 cm lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać masę ciasteczkową, wyłożyć nią dno, ugniatając. Piec 6-10 minut w 150-160st.C aż boki się leciutko zarumienią.
Składniki na masę serową:
1/2 szkl. soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy
500g sera białego zmielonego
400g serka waniliowego, typu Danio
1,5 szkl. cukru
4 jajka
1 op. budyniu waniliowego 
wiśnie z kompotu lub mrożone 
 Cukier wraz z jajkami lekko ubić w misce. Dodać sery i wymieszać ze sobą. Budyń rozrobić z sokiem z pomarańczy i wlać do masy wraz z skórką z pomarańczy. Masę przelać na ciastkowy spód. Na wierzchu masy serowej poukładać owoce.  Można posypać płatkami migdałów.
Piec ok. 1h w 160st.C. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik jeszcze na 40 minut. Ja zwykle zostawiam sernik do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku, ewentualnie po jakimś czasie uchylam delikatnie drzwiczki piekarnika.
Jak już całkowicie ostygnie ozdobić roztopioną gorzką czekoladą z dodatkiem śmietany kremówki.

2 łyżki śmietanki kremówki
50g. gorzkiej czekolady
Śmietanę zagotować, gaz wyłączyć wrzucić czekoladę i poczekać aż się roztopi.

piątek, 20 lutego 2015

Sernik kawowy

Dziś sernik z tych nie co innych smakowo dla tych co lubią rzeczy kawowe ja akurat do nich należę. Czytam kawowe więc zaraz to robię. Sernik o smaku lekko mazisty, mokry idealnie pasuje do tego spód ciemny jak i wierzch czekoladowy, wg mnie wszystko się zgadza. Zapraszam...
Przepis "Moje wypieki"
Skala smaku 8/10 
stopień trudności prosty do sernika dodałam czekolade mleczną uważam, że był to dobry wybór, na wierzch polałam również czekoladę mleczną. Zrobiłam na blaszce z podwójnej porcji.
Składniki na spód:
  • 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 60 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki:
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (w postaci proszku)
  • 1 łyżka likieru kawowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać 4 łyżki kawy i likier kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia. 
Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku.
Polewa czekoladowa
4 łyżki śmietanki kremówki
100g. mlecznej czekolady
Śmietanę zagotować, gaz wyłączyć wrzucić czekoladę i poczekać aż się roztopi. Posmarować. Schłodzić w lodówce.


poniedziałek, 16 lutego 2015

Łosoś w sosie śmietanowym

W środę wielki post, już teraz trzeba pomyśleć o daniu bezmięsnym na obiad. Na pierwszy plan zazwyczaj wędruje ryba i tym razem tak będzie.
Łosoś, bo o nim będzie mowa nie dość, że jest to ryba zdrowa, która posiada tak potrzebne dla naszego organizmu kwasy omega 3 to zarazem pyszna i niezwykle sycąca. Zapraszam...
Stopień trudności prosty, robi się naprawdę szybko, nie trzeba dodawać żadnych innych przypraw oprócz tych podstawowych.
Skala smaku 10/10 rozpływa się w ustach, danie uraczyło mnie na 100%.

Łosoś w sosie śmietanowym

Składniki:

ryba:

ok. 600 g filetu z łososia
połowa cytryny
oliwa z oliwek
 masło śmietankowe
sól i pieprz

sos koperkowy


3 łyzki śmietany gęstej co najmniej 18 %
1 łyżka masła
ok. 1 szklanki bulionu z warzyw
czubata łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
ok pół szklanki drobno posiekanego świeżego koperku -  dałam suszony 1 łyżeczkę

Przygotowanie:

1. Nastawić piekarnik na 200 stopni.

2. Spód naczynia żaroodpornego posmarować oliwą z oliwek. Skropić łososia sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła.

3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut pod folią aluminiową plus 5 min. bez przykrycia, maksymalnie 25 minut.

Sos: W małym rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę pszenną. Wymieszać najlepiej zaokrągloną trzepaczką tak aby nie było grudek. Dolać bulion warzywny i mieszać aż do wrzenia. Dodać śmietanę i wsypać koperek. Wszystko starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

  Najlepiej smakuje z puree  i surówką.



niedziela, 15 lutego 2015

Ciasteczka półfrancuskie

Dziś jest ciasteczkowo (to dopiero początek). Niedługo ostatki więc można się jeszcze cosik poobjadać :). Uwielbiam wszystko co jest związane z ciastem półfrancuskim dlatego te ciasteczka zasmakowały mi odrazu. Przyniosła mi je pewnego dnia moja kuzynka w paczuszce przyznam się, że zjadłam kilka i schowałam resztę na później po czym znowu je wyjęłam i tak zostały po nich tylko okruszki. To świadczy tylko o tym, że musicie je zrobić. Zapraszam...
Stopień trudności prosty, robi się je naprawdę szybko tylko wałkuje wykrawa i lukruje, wychodzi ich naprawdę dużo więc proces lukrowania jest dość czasochłonny- tylko nie posypujcie cukrem pudrem efektu nie będzie
Skala smaku 10/10 Wzmagają uzależnienie
Dzięki G. za przepis
Ciasteczka półfrancuskie:
  • 400g. mąki pszennej
    1 kostka masła śmietankowe lub margaryna
    1 żółtko
    mały kubek śmietany 12% lub 18%


    Mąkę wsypuję do misy, dodaję  masło, żółtko. Siekam dość długo do czasu, aż zacznie formować się kula ciasta. W międzyczasie dolewam śmietankę . Zagniatam. Ciasto przekładam do woreczka foliowego. Wstawiam do lodówki na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i kroję jak na chruściki. Układam na suchej blasze piekę przez 10 minut w temperaturze 190'C. Wyjmuję, studzę, lukruje.


Ciasteczka owsiane A. Starmach

W związku z tym, że uwielbiam  zjeść słodkie do codziennej kawy chciałam zrobić coś co byłoby zdrowe smaczne oczywiście nie zbyt tuczące i szybkie w robieniu. Na pierwszy plan poszły ciasteczka owsiane pochodzące z przepisu "Pyszne 25" A. Starmach. Musze powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę dodatkowym plusem jest to, że moja mała pomocnica również uczestniczyła w ich robieniu i miała niezłą frajdę więc połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zapraszam...
Stopień trudności prosty
Skala smaku 10/10 Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują świeżość do tygodnia.
Składniki na 16 ciasteczek:
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g rodzynek ja dodałam żurawinę
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru brązowego
  • 110 g masła śmietankowego
  • 1 jajo
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190°C
W rondelku rozpuszczamy masło.
W miseczce widelcem mieszamy jajko.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: zmielone orzechy, zmielone migdały, płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki i mieszamy. 
Do składników suchych wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do połączenia składników. 
Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jajko i znowu mieszamy.
Gdy wszystkie składniki się połączą, łyżką układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając.  Pamiętamy o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia troszkę nam one urosną.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Po upieczeniu blaszkę z ciastkami od razu wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ciasteczka ostygną i stwardnieją, bo tuż po upieczeniu są miękkie. Najlepiej wyjąć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.


wtorek, 10 lutego 2015

Filet z kurczaka w cieście jogurtowym



Pierś z kurczaka w kolejnej odsłonie tzn. kruchej soczystej z wierzchu chrupiącej. Najlepiej smakuje świeżo usmażony. Bardzo smaczne szybkie danie. Zapraszam… 
Stopień trudności 9/10 trochę tzw. paćkania jest przy obtaczaniu filecików w mące najlepiej robić to szczypcami kuchennymi
Skala smaku 10/10 podajemy oczywiście z ulubionymi sosami bądź z ketchupem.
Kurczak w cieście z jogurtu

Składniki
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • Przyprawa do gyrosa
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia pszenna i ziemniaczana
  • olej do smażenia
Piersi pokroić na ok. 10-12 kawałków, przyprawić solą, pieprzem i przyprawa do gyrosa. W misce wymieszać jogurt z jajkiem i papryką. Pokrojone piersi zanurzamy w misce z marynatą i odstawiamy do lodówki. U mnie stało całą noc, ale powinno wystarczyć nawet 30 min. Rozgrzewamy mocno olej tak by móc smażyć w głębokim tłuszczu. Na talerz wsypujemy ok. 1,5 szklanki mąk i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka. Jogurt w połączeni z mąką tworzy fajne ciasto. Smażymy w głębokim oleju do zrumienienia ze wszystkich stron. Wyjmujemy na papierowy ręcznik.

piątek, 6 lutego 2015

Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej

Dziś mija miesiąc od najgorszego dnia w moim życiu i dzis postanowiłam z powrotem stanąc na nogi i zacząć blogowanie. Myśle, że mama by tego chciała, zawsze wspierała mnie w gotowaniu, a ja leciałam jak na skrzydłach zawążac jej nową potrawę, która by ją zaskoczyła i jej zasmakowała...ach jak będzie mi tego brakować.
Dziś potrawa, którą sama stworzyłam i która stała się jedną z ulubionych dań mojej mamy. Dumna byłam, że wpisała się ona na stałe w jej menu na wszelkie imprezy. Zapraszam...
Stopień trudności 7/10 - ja robie roladki małe z połowy wyciętego kotleta z piersi, są wtedy zgrabne i doskonale czuć farsz,dlatego trzeba je dość ciasno rolować i doszczelniać mąką. Można sobie pomóc wykałaczką i spiąć roladkę choć ja jej nigdy nie używam. Mi z dwóch dużych piersi wychodzi ok. 14 roladek.
Skala smaku 10/10 podczas pieczenia trochę farszu wypłynie ale to tylko wzbogaci smak potrawy

Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej
2 pojedyncze piersi z kurczaka
szynka parmeńska ok. dwóch opakowań
2 serki topione z ziołami (hochland w złotku)
kilka plasterków sera żółtego
czerwona cebula
Marynata
4 łyżki musztardy rosyjskiej
2 łyżeczki oregano
6 ząbków czosnku- przeciśniętych przez praskę do czosnku

sól,pieprz,masło śmietankowe

Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż aby wykroić kotleciki i rozbić je tłuczkiem ( najlepiej przykryć je folią spożywczą by nie uszkodzić włókien mięsa). Te kawałki mięsa,które się rozwaliły czy zostały z nich małe kawalki połączyć razem i uformować kotlecik "poszarpany". Jeżeli wyszły wam duże płaty kotleta przecinamy je na pół - zostana małe kawałki ale takie mają być.  Jedną stronę kotlecików opruszamy odrobiną soli i pieprzu drugą natomiast smarujemy marynatą - dość grubo. Każdy kotlet kładziemy na plaster szynki parmeńskiej na kotlet pasek zóltego sera, 0,5cm-1cm. serka topionego i kawałek czerwonej cebuli, zwijamy całość w zgrabną roladkę. Roladki panierujemy najpierw w mące co pozwoli na uszczelnienie środka( mocno ściskamy i lepimy). Na patelni na małym ogniu roztapiamy masło tak żeby nie przypalić i smażymy roladki do delikatnego zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytwanki. Na każdą roladkę kładziemy wiórkę masła śmietankowego. Pozostałość po marynacie zalewamy wodą opłukujemy i wlewamy do naczynia- nie może się nic zmarnować. Naczynie wkładamy do piekarnika na 40 min, 175st. po połowie czasu roladki poobracać. Wraz z roladkami wytwarza się smakowity sos, którym polewamy roladki wykładając je wcześniej na talerz.